Computer Class 1

 

KEY POINTS

. First screen of computer is called desktop.

. a small figure of any program or file is called “icon” .

. डेस्कटॉप के वह पट्टी जहाँ बांयी और स्टार्ट बटन और दायीं ओर एक्शन सेंटर बटन होते है , उसे टास्कबार कहते हैं

.start computer à press power button

..restart or shut down or sleep à startàpoweràshut down , sleep, restart

A) shut down ài) alt+F4   ii)windows+xàuàu

B) lockà winsows+L

C) sign outà ctrl+alt+del

D) the action of start or restart is called “booting”.

Worm booting àrestart

Cold booting à start

E)refresh –right click à refresh(F5)  or  windows + r à type “tree” in run box à ok

Q1.How to pin or unpin any program or folder?

Ans- pin= right click on program àmore button of pin tabà pin to taskbar .

   Unpin = right click on program àmore button of pin tabà unpin to taskbar

Q2. How to pin or unpin any program or folder in start menu ?

Ans= pin /unpin =right click on program àpin/unpin from start menu .

*open file explorer=windows+E or (click on start button à windows systemà file explorer).

Q3. Create a folder on desktop ?

Ans- right click on desktop in blank areaànewàfolderà put name. or (ctrl+shift+N)

Q4. How to delete folder on desktop?

Ans- right click on folder à click on delete.

Or ( select folderàpress delete)

*permanent delete=shift + delete

Q5. How to create shortcut of any document or folder?

Ans – right click on folder à click on create shortcut

Q6. How to copy –paste ?

Ans – select à right click à copyàpaste (where do you want to put)

*copy=ctrl+c , paste=ctrl+v

Q7. How to cut –paste ?

Ans – select à right click à cutàpaste (where do you want to put)

*cut=ctrl+x , paste=ctrl+v

*rename any folder = selectà right clickàrename

Or  (select àpress F2)

Q8. How to change icon of any folder?

Ans- select folderàright click àpropertiesàcustomiseàchange icon.

Q9. How to create text document on desktop ?

Ans -right click on desktop in blank areaà newàtext document.

Q10. how to activate ‘keyboard mouse’ on keyboard?

Ans – left alt+left shift+num lock

Post a Comment

0 Comments